Posts tagged "data"
blog comments powered by Disqus

Data, data en nog eens data

1. Data zijn niet alleen een goudmijn voor journalistieke verhalen maar zijn ook een uitgelezen kans voor uitgevers. Ziff Davis Media, de Amerikaanse Tweakers.net, gebruikt data voor doelgericht adverteren.

2. Door het bundelen van expertise en ervaring is The Data Journalism Handbook verschenen. Datajournalisten van onder meer de BBC, the Chicago Tribune, the Guardian, the Financial Times en the New York Times hebben meegeschreven. Voor docenten journalistiek een goed begin om meer te weten te komen over datajournalistiek. Het is online gratis te lezen.

3. The Guardian, de krant die in toenemende mate datajournalistiek toepast, heeft onlangs de kwartaalcijfers van The New York Times geanalyseerd. Het zal velen niet verbazen dat online reclame het nog niet goed doet. Maar sinds de invoering van de zogenaamde betaalmuur voor de website is het aantal online abonnementen gestegen. Hoewel de betaalmuur minder dan een jaar oud is, leveren de online abonnementen een bijdrage van 18% aan de totale oplagenopbrengsten.

blog comments powered by Disqus

Publieke participatie, datajournalistiek, social media bij verslaggeving

1.  The Guardian heeft het afgelopen weekend (24-25 maart) haar deuren geopend voor het publiek. Er zijn tegenwoordig talloze  online mogelijkeheden voor media om in contact te komen met het publiek. Maar niks is beter dan een ‘live’ gesprek.


2. ‘Datajournalistiek is geen hype’. Het komt juist weer terug tot leven. Maar datajournalisten en onderzoeksjournalisten moeten de mogelijke valkuilen niet onderschatten. Dat was een van de conclusies tijdens de conferentie over datajournalistiek in Hamburg.

3. Protesten zoals Occupy en publieke stakingen zijn van alle tijden, maar het was vroeger niet altijd makkelijk om alle kanten van het verhaal te belichten. Door sociale media is het nu gemakkelijker voor journalisten om de achterban te laten spreken om zo een completer verhaal te maken. Wel waarschuwen verschillende pannelleden tijdens de conferentie ‘Reporting the World’, mede georganiseerd door BBC Academy, voor onbetrouwbare bronnen en vooropgezette ‘ PR’ stunts.

Yael de Haan (@yaeldehaan)

blog comments powered by Disqus

Data, data & data

1. Videodocumentaire in 8 delen (54 minuten) over datavisulatie van Knight Journalism Fellowship (2010). Inclusief voorbeelden, links en mogelijkheden om zelf visualisaties te maken.

2. Zelf online datavisualisaties te maken met IBM’s “many eyes”.

3. Verslag van Nederlands armoede-hacking event bij Nieuwe Reporter. Waar vind je data? Data-cleaning. MySQL-database bouwen.

blog comments powered by Disqus

Video, data & excel

1. Betere story-telling video maken volgens Casey Frechette van Pointer: emotie, visueel, actie, audio, personages, nieuwswaarden… voor de hand liggende elementen maar allemaal met mooie voorbeelden toegelicht.

2. Sargasso en ANP organiseren op 9 maart een hackdag over de crisis. Waar vind je relevante data en hoe zet je die om in verhalen?

3. Nog meer data bij 10,000 Words van Mediabistro, het verslag van de conferentie van het National Institute for Computer-Assisted Reporting. Het beste van het congres: excel workshop, data-mining en zelf een newsapp bouwen.

blogs | Twitter | Facebook | data | foto | video | research | communities | maps | audio

twitter.com/PietBakker

view archiveabout